Biblioteka Universitare

Rreth Bibliotekës:

Biblioteka u krijua në fund të vitit 2007 dhe ka aktualisht në fondin e saj rreth 12000 tituj në gjuhën shqipe dhe të huaj, në formatin letër dhe elektronik. Fondi shqip dhe i huaj mbulon të gjithë fakultetet e universitetit. Literatura është bashkëkohore, kryesisht shkencore me moshë mesatare 5-10 vjeçare. Pjesë e koleksioneve është edhe periodiku shqip i viteve 1944-2003. Biblioteka është e abonuar në një sërë revistash shkencore.

Biblioteka ka tri vendndodhje. Ajo në Godinën Universitare në Currila mbulon  Fakultetin e Teknologjisë së Informacionit dhe Fakultetin e Studimeve Profesionale. Biblioteka Nr.2, pranë Godinës nr. 1 në Kampusin Universitar mbulon Fakultetin e Edukimit. Biblioteka ka një tjetër hapësirë dhe sallë leximi në Godinën nr. 2 të kampusit. Si një bibliotekë me fonde të hapura dhe hibride, ajo mundëson kërkim të informacionit “online”, në sallën e leximit, skedarë elektronikë, lehtësira në kërkimin bibliografik të informacionit, mundësi shfletimi të literaturës elektronike pranë kompjuterave të sallës.

Biblioteka ka në përbërjen e saj sallën e kompjuterave nr. 205, e cila i mundëson përdoruesve përdorimin e kompjuterave, zhvillimin e aktiviteteve, trajnim mbi përdorimin e katalogut online, etj.

Me shfrytëzimin e sistemeve me bazë “ kod të hapur”, mbështetur në udhëzimet e Bashkimit Europian, nenit nr. 179 të Traktatit të Lisbonës mbi burimet e hapura (open access), me mbështetjen e IFLA-s, Biblioteka Universitare, në shtator 2014, instaloi falas Katalogun Online të Integruar, për menaxhimin e fondit të saj.  Katalogu ofron një version të avancuar në kërkimin e informacionit. Përveç përshkrimit bibliografik, katalogu ofron falas në formatin elektronik artikuj, teza, kërkimin shkencor dhe disertacionet e stafit akademik të Universitetit “Aleksandër Moisiu”.

Informacionet rreth Bibliotekës:

Vendndodhja:

 1. Biblioteka nr.1 gjedet tek godina Universitare në Currila dhe mbulon  Fakultetin e Teknologjisë së Informacionit dhe Fakultetin e Studimeve Profesionale.
 2. Biblioteka Nr.2, pranë Godinës nr. 1 në Kampusin Universitar mbulon Fakultetin e Edukimit.
 3. Biblioteka ka një tjetër hapësirë dhe sallë leximi në Godinën nr. 2 të kampusit.

Orari i Shërbimeve:

Orari i shërbimit të përdoruesve:

 • e hënë- e dielë: 8:00- 16:00

Shërbimi i informacionit elektronik ( me e-mail/katalog elektronik)

 • e hënë- e diel : 8:00-20:00

Biblioteka Virtuale

Biblioteka përfaqësohet gjithashtu në Bibliotekën Virtuale të Shqipërisë “COBIB.AL”.

Baza e të dhënave COBIB.AL është e një rëndësie thelbësore për sistemin COBISS.AL (sistemi bibliografik kombëtar për vlerësimin e rezultateve të kërkimit në Shqipëri), sepse ka rol qendror në sistemin e katalogimit të përbashkët, në kërkimin e informacioneve bibliografike dhe në udhëheqjen e bibliografive të kërkuesve shkencorë shqiptarë. Baza përmban regjistrime bibliografike për materiale libra (monografi, seriale, artikuj) dhe jo libra (CD, DVD etj.),

Si anëtare e Konsorciumit të Bibliotekave Akademike në Shqipëri, dhe përmes Projektit ERA2012 (Electronic Resources for Albania), lexuesit përfituan qasje në një gamë të gjerë të burimeve elektronike me tekst të plotë me cilësi të lartë. Përmes projekteve Tempus, fondi u pasurua me titujt më të fundit  shqip, anglisht) që kanë të bëjnë me zhvillimin e qëndrueshëm.

Koleksioni përpunohet nga ana shkencore bibliografike konform standardeve ndërkombëtare duke përdorur UDC (sistemi i klasifikimit), ISBD (International Standard Bibliographic Description), formatin MARC, Z39.50 SRU.

Në sajë të projektit “EU info point”, koordinator i së cilit është Delegacioni i Komisionit Evropian në Shqipëri, që prej muajit tetor 2009 në Bibliotekën Universitare mbërrijnë periodikisht publikime nga Zyra e Publikimeve të BE-së në Luksemburg.

Orari i shërbimit të përdoruesve:

 • e hënë- e dielë: 8:00- 16:00

Shërbimi i informacionit elektronik ( me e-mail/katalog elektronik)

 • e hënë- e diel : 8:00-20:00

Shërbimet:

Open Access:

 • http://gajus.qendra-list.org/gazeta/  Gazetën e Jurisprudencës shqiptare GAJUS mund ta shkarkoni në versionin pdf
 • http://www.dlib.org/  D-Lib Magazine is an electronic publication with a focus on digital library research and development, including new technologies, applications, and contextual social and economic issues. D-Lib Magazine appeals to a broad technical and professional audience
 • http://harvardmagazine.com/ Your independent source for Harvard news since 1898
 • https://www.elsevier.com/about/open-science/open-access/open-access-journals Elsevier is a world-leading provider of information solutions that help you make better decisions, deliver better care, and sometimes make groundbreaking discoveries in science, health, and technology
 • http://www.scirp.org/journal/openaccess.aspx  is an academic publisher of open access journals. It also publishes academic books and conference proceedings. SCIRP currently has more than 200 open access journals in the areas of science, technology and medicine.
 • https://elifesciences.org/  publishes outstanding research in the life sciences and biomedicine from the most fundamental and theoretical work, through to translational, applied and clinical research
 • http://open.ieee.org/  open access allows authors to publish in respected high-quality traditional journals while also complying with new open access policies
 • OAPEN : Contains freely accessible academic books, mainly in the area of Humanities and Social Sciences.
 • Open Library : An electronic book resource containing over a million e-books.
 • Project Gutenberg : Offers over 45.000 e-books in various formats.
 • Internet Archive – Universal Library : The Universal Library Project, sometimes called the Million Books Project contains over 100.000 books.
 • Bartleby.com : Bartleby.com provides the full text of hundreds of classic/older works in reference, poetry, fiction and nonfiction.
 • Complete Works of William Shakespeare : This site has offered Shakespeare’s plays and poetry to the Internet community since 1993.
 • Digital Library for International Research : E-resources on the DLIR website currently include : digital access to rare research materials, e-books in indigenous African languages, sixteen important early maps and related information from the Mediterranean region, digital versions of novels, textbooks, and educational journals.
 • Open Humanities Press : Open Humanities Press is an international, scholar-led open access publishing collective whose mission is to make leading works of contemporary critical thought available worldwide.
 • Canadian Libraries : Contains items from various Canadian Libraries.

Journals, & Articles ( Open Access)

 • UNPAYWALL: Artikuj shkencorë me qasje të hapur. Baza e të dhënave Unpaywall përmban më shumë se 31 milion artikuj shkencorë me qasje të hapur në tekst të plotë. Përmbajtjet në qasjen e hapur merren nga bazat e të dhënave të mbi 50.000 botuesve dhe repositorëve.
 • Directory of Open Access Journals (DOAJ) : DOAJ is an online directory that indexes and provides access to quality open access, peer-reviewed journals.
 • Oxford Open : Contains nearly 20 open access journals from Oxford University.
 • IDEAS : One of the largest bibliographic database on Economics, containing over 1.500.000 items available.
 • First Monday : An open-access electronic peer-reviewed scientific journal for articles about the Internet.
 • GHLL : A literary journal published by Truman State University.
 • Digital Humanities Quarterly : A peer-reviewed open-access academic journal covering all aspects of digital media in the humanities.
 • Culture Machine : A peer-reviewed open-access academic journal of culture and theory that was established in 1999.
 • Duke University Scholarly Articles : Contains articles from Duke University library services.
 • Central European Journal of International and Security Studies : Triannual peer-reviewed academic journal that addresses theoretical and empirical issues in the fields of international relations and security studies.
 • Journal of Politics & Society : An academic journal of the social sciences published twice a year by the Helvidius Group, a nonprofit student organization at Columbia University.
 • Caucasian Review of International Affairs : A quarterly peer-reviewed academic journal covering the countries of the Caucasus and issues of contemporary international relations.
 • Journal of Political Ecology : An annual, open access peer-reviewed academic journal covering political ecology.
 • Academic Journals : A broad-based publisher of peer-reviewed open access journals. Academic Journals currently publishes 108 open access journals covering art and humanities, engineering, medical science, social sciences, biological sciences, physical sciences and agricultural sciences.
 • Journal of Higher Education Outreach & Engagement : Interdisciplinary journal to advance theory and practice related to all forms of outreach and engagement between higher education institutions and communities.
 • Journal of World-Systems Research : A biannual, open access, peer-reviewed academic journal in the field of world-systems analysis that was established in 1995 by founding editor Christopher Chase-Dunn.
 • Anamesa : An interdisciplinary academic journal published by New York University, specifically by students of the John W. Draper Master’s Program in Humanities and Social Thought.
 • Archival Research Catalogue : The online catalog of NARA’s nationwide holdings in the Washington, DC area, Regional Archives and Presidential Libraries.
 • BASE : One of the world’s most voluminous search engines especially for academic open access web resources.
 • http://talebooks.com/ : free pdf ebooks

Academic Search Engines

 • CiteuLike : A service for managing and discovering scholarly references. It offers nearly 7 million articles.
 • Infomine : Contains useful Internet resources such as databases, electronic journals, electronic books, bulletin boards, mailing lists, online library card catalogs, articles, directories of researchers, and many other types of information.
 • Google Scholar : Provides a simple way to broadly search for scholarly literature. From one place, you can search across many disciplines and sources: articles, theses, books, abstracts and court opinions, from academic publishers, professional societies, online repositories, universities and other web sites.
 • Refseek : A web search engine for students and researchers that aims to make academic information easily accessible to everyone.

Baza Ligjore:

Këtu mund të shkarkoni Rregulloren e Bibliotekës. [shkarko]

Këtu mund të shkarkoni Ligjin për Arsimin e Lartë. [shkarko]

Këtu mund të shkarkoni Ligjin për Bibliotekat në Republikën e Shqipërisë. [shkarko]

E-Katalogu:

KATALOGU ONLINE I BIBLIOTEKËS SONË UNIVERSITARE

Me shfrytëzimin e sistemeve me bazë “kod në burim të hapur”, në shtator 2014 është lëmshuar Katalogu Online, si modul i sistemit të integruar për menaxhimin e fondit të Bibliotekës Universitare.

Për të pasur qasje kliko:

Njëkohësisht regjistrimet gjenden edhe pranë Bibliotekes Virtuale të Shqipërisë:

Biblioteka Digjitale EBSCOhost:

 • Platformën e biblotekës digjitale ULibrary mund ta gjeni në linkun: https://ulibrary.rash.al.

  Në këtë lidhje mund të gjeni një manual përdorimi: Manual  EBSCO

  Për çdo pyetje apo paqartësi mos hezitoni të na kontaktoni në info@uamd.edu.al

Qasje në UNPAYWALL (Baza e të dhënave Unpaywall përmban më shumë se 31 milion artikuj shkencorë me qasje të hapur në tekst të plotë. Përmbajtjet në qasjen e hapur merren nga bazat e të dhënave të mbi 50.000 botuesve dhe repositorëve.)

https://plus.cobiss.net/cobiss/al/sq/unpaywall